Fasträntekonto med upp till 10%

Av | april 24, 2017

Fasträntekonto är ett sparkonto där du låser in dina pengar under en bindningstid. Som tack för det får du en bättre sparränta än på de rörliga sparkontona. På dessa konton är räntan fast och löptiden är bestämt, normalt kan du välja mellan 6 mån, 1 år, 2 år och 3 år som bindingstid. Insättningar eller uttag kan heller inte göras under tiden du binder pengarna.

Bästa fasträntekontot

Ett av de bästa fasträntekontona kommer från 4spar som har 9,14% effektiv ränta årligen (3-årigt konto). Minsta insättning är 10 000 kr och högsta är 50 000 kr. Kontot omfattas inte utav den statliga insättningsgarantin. När du har gjort en insättning så aktiveras din löptid och sparräntan kapitaliseras när bindingstiden är slut. Om du vill så kan du avsluta ditt fasträntekonto innan bindningstidens slut, men då får du inte ta del av den upplupna räntan.

Andra räntekonton är 3 mån med 7,3% ränta, 6 mån med 7,6%, 1 år med 8% och 2 år med 8,9%. Om du vill ha en rörlig sparränta så kan du välja ett högräntekonto på 6,5% ränta hos 4spar.

Fasträntekonto

  • Kom ihåg att du måste sätta in pengarna i en klumpsumma.
  • Du kan göra ett uttag av alla dina pengar innan bindningstiden är slut. Men du förlorar dina upparbetade sparränta.
  • För ett månadssparande så är det bättre med rörligt sparkonto, eftersom du löpande kan göra insättningar.
  • Ha inte alla sparpengar på ett fasträntekonto, utan begränsa sparandet till en del av ditt totalbelopp.
  • Ränteinkomster beskattas med 30 % eftersom det räknas till inkomst av kapital.

Fast sparränta kräver att du binder pengarna

Den fasta sparräntan är normalt sett alltid högre än den rörliga. Men nackdelen är att du binder pengarna, så spara bara på detta konto när du vet att du inte behöver kapitalet på några år. Annars ska du välja ett rörligt sparkonto som ger bästa sparräntan. Om sparräntan skulle börja stiga efter att du låst pengarna kan du bli jobbigt att ha valt ett fasträntekonto. Så vi på bästasparräntan.org rekommenderar att du endast låser in de pengar du kan vara utan och om du tror att sparräntan inte kommer stiga de närmaste åren.

”Fastränteplacering är perfekt för dig som har ett specifik sparmål. Det kan vara en resa eller pengar till kontantinsats.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *