Insättningsgaranti

Statlig insättningsgaranti innebär att svenska staten tillsammans med Riksgälden garanterar en återbetalning till dig ifall banken går i konkurs där du har dina sparpengar. Beloppet som är maxgränsen för denna ersättning är idag 950 000 kronor (Riksdagen beslutade om nya lagen under maj 2016). Garantin gäller per person,sparkonto och bank. Om du känner dig otrygg med detta så rekommenderar vi dig att öppna sparkonto på flera banker och kreditinstitut, på det sättet kan du sprida dina sparade pengar och får ett rejält skydd mot taket som är 950 000 kronor. Det tar Riksgälden ungefär 7-20 arbetsdagar att betala ut dina pengar ifall en bank går i konkurs.

Gäller insättningsgarantin för alla sparkonton?

Nej, insättningsgarantin gäller bara för vissa sparkonton. I vår lista med sparkonton har vi angett om sparkontot har insättningsgaranti eller inte. Oftast är det så att om ett sparkonto har insättningsgaranti så erbjuds en lägre sparränta gentemot de sparkonton som inte har statlig insättningsgaranti.

Är verkligen statlig insättningsgaranti nödvändig?

En vanlig fråga utan ett rakt svar. Det bästa du kan göra att titta på den underliggande verksamheten hos den bank som erbjuder hög sparränta. I listan över sparkonton erbjuder till exempel Akelius Spar en hög sparränta på 5-10%. Anledningen till att de kan ge en av marknadens bästa ränta är för att de använder pengarna de får in till sina fastigheter. Det kan handla om renovering av befintliga fastigheter eller nya inköp av fastigheter. Akelius lånar därmed pengar från dig till en stabil verksamhet och som tack för du varje år en ränta på 5-10% beroende på om du har rörlig ränta eller bunden ränta. Jämför gärna sparkonton och läs om de banker som erbjuder bra ränta, du hittar listan med bästa sparräntan här.