Sämre bostadsmarknad ger ökat sparande

Av | november 20, 2017

Bostadspriserna har utvecklats svagt senaste tiden. Nu menar många sakkunniga att bostadspriserna har toppat för den här gången. Vad innebär lägre bostadspriser för svenska hushållen?

Sparande för bostadskris

Främst så är det konsumtionsutrymmet som minskar. Lägre bostadspriser gör att du som låntagare måste amortera mera ifall ditt egna kapital minskar. Normalt är att man har ett eget kapital på ca 25% medan man har lånat 75% av banken. När bostadspriserna går ner så minskar marknadsvärdet och därmed kryper sig värdet närmare ditt egna kapital. Om din kontantinsats skulle bli förbrukad så kan banken kräva in mer eget kapital från dig. Därför är det bra att redan nu lägga undan sparade pengar ifall banken kräver det.

Hur kan jag börja spara för att undvika kris?

Se till att lägga undan lite av din lön varje månad. Flytta sedan pengar till ett sparkonto som har den bästa sparräntan just nu, så får du en ränta på dina pengar. Se gärna till att få mer ränta än din boränta, annars så är det bättre att amortera på ditt lån. Det är också klokt att betala av på lånet ifall din belåningsgrad är hög. Det är aldrig fel att amortera, då det är ett sparande till dig själv. Du minskar ju bankens andel av din bostad, så att säga.

Fundera även på om du vill ha insättningsgaranti på ditt sparkonto. De konton som saknar garanti har högre sparränta, men oftast till lite högre risk. Skulle banken eller inlåningsföretaget gå omkull så kan du mista dina sparpengar. Så spara försiktigt och fundera på villkoren innan du öppnar ett sparkonto.

Att spara i fonder och aktier kan vara knepigt i en bostadskrash. Dessa tillgångar brukar normalt följa med ner i pris när landets ekonomi bromsar in. Bostäderna är en stor andel av Sveriges ekonomi och förmögenhet. De flesta hushåll har hela sin förmögenhet bunden i bostaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *