Spara och placera

Att spara och placera pengar är inte alltid lätt. Men nu ska vi försöka bena ut vad du bör tänka på om du ska börja spara pengar. Här är några enkla slutsatser om det svenska placeringsklimatet just nu:

  • Reporäntan är näst intill noll vilket gör att många storbankers sparräntor är låga
  • Inflationen kommer på sikt leta sig upp till inflationsmålet 2 %
  • Inflation gör att dina pengar blir mindre värde varje år om du inte placerar dem
  • Ränta på ränta effekten gör att dina pengar växer snabbare över tid
  • Om du har ett rörlig bolån bör du ha ett buffert med sparade pengar vid ränteuppgångar
  • Det är 30 % reavinstskatt på kapital. Skatten du ska betala dras automatiskt innan din ränta betalas ut, du kan se avkastning och ränta på din deklaration där beloppen är färdigtryckta.

Hur börjar jag spara?

En bra början om du inte har erfarenhet av aktier eller fonder är att start med ett sparkonto med hög sparränta. Idag kan du få samma avkastning på sparkonton som du kan få med vanliga fonder, ofta till och med mer eftersom fonder tar ut en förvaltningsavgift på ca 1-2% varje år. På startisdan hittar du en lista med sparkonton med bäst sparränta just nu. Dessa sparkonton erbjuds av nischbanker som har dig som småsparare som målgrupp. De bankkonton med riktigt höga sparräntor har ofta ett maxbelopp på hur mycket du kan spara, vanligtvis runt 50 000 kr. Taket finns där för att så många småsparare som möjligt ska få chansen att öppna sparkonto. Om istället pensionsfonder eller andra företag kunde spara så skulle behovet fyllas snabbt hos utgivaren av sparkonton på grund av att dessa giganter har mycket pengar att förvalta.