Kunder blir stressade av Nordeas flytt

Av | september 8, 2017

Byta bank

I tidningar skrivs det mycket om Nordeas flytt av sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors i Finland. Svenska kunder har många frågor om hur flytten påverkar dem. Är deras pengar i fara? Nordea gick ut med ett uttlanade om att deras kunder inte kommer att påverkas av flytten. Det är endast Nordea som bolag som tjänar på flytten med mindre pappersarbete och lägre kapitalkrav.

Påverkas jag som kund?

På forum har privatpersoner undrat om deras bolån eller pensionssparande påverkas. Men så är alltså inte fallet. Att flytta bolån och pension kan vara krångligt, att flytta sparpengar till ett nytt konto är däremot lätt (sålänge du inte har fasträntekonto). Affärsbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank ger nollränta på sina rörliga sparkonton. Medan nischbankerna Collector, Nordax och Santander ger högre sparränta. Även inlåningsföretagen som 4spar och Akelius ger en riktig bra sparränta på uppemåt 6,5%. Men då har du givetvis ingen insättningsgaranti och ett maxbelopp på 50 000 per sparande kund.

Om du ska byta bank

Om du vill byta bank så fundera på vilken som har bäst ränta på dina sparpengar och lån. Jämför villkor och kolla avgifterna för betalkort, uppläggningsavgifter och internetbank. Vilken bank är billigast? Just designen på internetbanken kan vara en smaksak, många är t.ex. irriterade på Handelsbanken och Nordeas internetbank som är lite omodern. De flesta storbankerna har idag inloggning via BankID, vilket är en enklare metod än den traditionella bankdosan. Du kan också logga in via bankID på mobilen, som är en säkrare metod som antagligen kommer ta över inloggning via fil på datorn.

Nätmäklare och nischbanker

En hel del privatpersoner är trötta på storbankernas dåliga sparränta, höga räntekostnader och avgifter. Många väljer därför att flytta över sina pengar till nätmäklare som Avanza och Nordnet som har stora utbud på fonder och aktier. Samtidigt som de har bra sparkonton via partners. Du kan få ca 0,5% sparränta med insättningsgaranti, vilket är högre än hos affärsbankerna. Ska du ha ännu bättre sparränta så får du söka dig till inlåningsföretag som 4spar som ger ca 6,5% ränta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *