Privatpersoner sparar fortfarande mycket

FinansEnligt SCB hade svenska privatpersoner 76 miljarder kronor i sparande i början av 2017. Det är lite mindre än än under 2015 då sparandet uppgick till 84 miljarder. Fondsparande är fortfarande populärt och totalt ska 14 miljarder ha hamnat i fonder hittills. En förklaring till det är att sparräntorna har blivit jättelåga hos de vanliga bankerna.

Mer pengar rör sig in i kreditbolag

Med allt sämre sparräntor så rör sig nu pengar in i nischbolag som behöver pengar för utlåning eller expansion. Exempel på populära företag är 4spar och collector, fler bra räntor hittar du på startsidan. Folk jagar avkastning och då tummar man på säkerheten, tidigare valde många insättningsgaranti. Men med inflation på 2% och högre priser i samhället så är det inte konstigt att pengar flyttas in i fastigheter, aktier, fonder och sparkonton.

Tiden gör att du tjänar pengar

Även om räntorna på sparandet är låga så har du tiden med dig. Ränta på ränta effekten hjälper ditt sparande relativt kraftfullt för varje år som går. Det viktigaste är att börja lägga undan kapital tidigt, så har du guldåren framför dig. När du når pensionsålder kan du skörda framgångarna och plocka ut utdelningar eller nalla på sparkapitalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *