Månadssparande är bäst över tid

Av | april 27, 2017

Ett stadigt månnadssparande bygger över lång tid upp en rejält buffert samtidigt som du sprider dina inköp risk. Ränta på ränta effekten hjälper dessutom till. Här kommer några bra tips om hur du ska tänka vid månadsspar.

månadssparande

Vad fungerar för månadsspara? 

Flera olika typer av tillgångar kan användas för att spara. Vissa månadsspar i aktier, andra i fonder eller varför inte sparkonton. Det handlar om vilken risk du är beredd att ta i dina placeringar. Gillar man inte risk så ska man inte välja aktier eller fonder. Kanske är det då bättre med ett tryggt sparkonto med insättningsgaranti? Vill du skruva upp risken lite så väljer du ett högräntekonto med rörlig sparränta. Då kan du få upp till 6,5% sparränta på ditt sparkonto.

Fördelen med att spara via autogiro är att sparandet sker automatiskt varje månad. Du blir dessutom van med det nya beloppet som blir kvar på ditt konto, du kan med andra ord inte slösa dessa pengar. Och sparar du i aktier så får du en jämn inköpskostnad, istället för att riskera att köpa på toppar. Psykologi gör det svårt att köpa på botten, det är också svårt att veta när aktier är billiga.

Vilka kan månadsspara? Det finns både rika och helt vanliga barnmorskor som månadsspar. Alla tjänar pengar på att lägga undan lite varje månad. Dessutom har en av världens rikaste personer Warren Buffett tipsat om att månadsspara i billiga aktieindexfonder.

  • Lägg undan ca 200 kr till 500 kr varje månad
  • Det är tryggt att ha ett buffertsparande för oförutsedda kostnader som kan dyka upp. Kylskåp, tvättmaskin eller bilen kan gå sönder.
  • Undvik dyra pensionlösningar där du låser in ditt kapital
  • Spara i en gratis ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring

Hur ser risknivån ut?

Om du ska månadsspara så är det bra att känna till riskerna. Så här ser det ut.

Låg risk: sparkonto med insättningsgaranti

Medelrisk: sparkonto utan insättningsgaranti, korta räntefonder

Medel till hög risk: gobala aktiefonder, investmentbolag på börsen

Hög risk: aktier och aktieindexfonder

Detta är vanligaste valet

De flesta privatpersoner i Sverige gillar att spara på bankkontot. Tyvärr har dessa konton obefintligt ränta, vi pratar alltså om noll avkastning. Eftersom vi har inflation på varor och tjänster i landet så minskar din köpkraft med 2% per år. Detta kallas inflation. Fler hade tjänat pengar på att byta till sparkonton med den bästa sparräntan istället för de med lägsta. Problemet är att många inte vet hur man jämför konton, desto värre är det att inte många vet vad inflation är för något. Vet du vad inflation är för något? Det är helt okej om man missat detta begrepp, då staten gärna vill att inflationsbegreppet ska förbli lite luddigt. Egentligen är det ett sätt att taxera befolkning på.

Så ta tag i ditt sparande och öppna ett konto med hög sparränta istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *