Buffertsparande

Buffertsparande är viktigt för din trygghet ifall du bli sjuk, blir av med jobbet eller något annat oförutsett händer. Många väljer därför att lägga undan pengar varje månad från sin lön till ett sparkonto med bra sparränta. Den bästa sparräntan hittar du idag på mindre nischbanker och inlåningsföretag som forfarande behöver krediter för expansion. Dessa aktörer betalar ut en bra sparränta på ca 3-6,5% när det gäller rörlig ränta med fria uttag. Du kan också välja att binda pengarna på 6 månader till 3 år och då erbjuds en fast ränta på ca 7-10% beroende på vilket konto du väljer.

buffertsparande

Spara tryggt

Eftersom du lägger undan pengar till en buffert så är det klokt att välja banker och inlåningsföretag som har en bra verksamhet i grunden. Detta kan du kolla via kreditbetyg och bolagssiffror på sajter som allabolag.se eller proff.se. Är du rädd för att förlora pengar så kan du välja ett sparkonto med insättningsgaranti. Nackdelen med garantin är att sparräntan inte blir lika bra.

Börja med att lägga undan några hundra kronor varje månad. Du kan välja att göra det automatiskt med autogiro via din internetbank. Det viktiga är att börja spara, så att du kommer igång. Ett sparkonto är en bra start och om du har intresset vid ett senare tillfälle så kan du placera pengar i aktier eller fonder. Viktigaste tipsen för att spara trygg är:

  • Sprid ut dina pengar på flera banker
  • Kolla antalet insättning och uttag du får göra
  • Finns en insättningsgaranti?
  • Vad är maxbelopp samt minibelopp på varje konto?

Om du inte tycker att insättningsgaranti är viktigt till ditt buffertsparande så kan du välja sparkonton som 4spar eller Akelius. Dessa konton ger en rörlig sparränta på 3-6,5% och då får du göra fria uttag. Låser du in ditt kapital så får du upp till 10%, vilket är marknadens bästa sparränta. Kom dock ihåg att går banken eller inlåningsföretaget i konkurs så förlorar du antagligen alla dina sparpengar. Men då krävs det att företaget som lånar in dina pengar gör stora kreditförluster eller liknande under en finansiell kris. Därför är det klokt att sprida ut dina sparpengar och max placera 50 000 kr per inlåningsföretag så sprider du din risk.