Skatteverket har blivit en bank

Av | februari 25, 2016

Skatteverkets egna skattekonto har blivit som ett sparkonto med en sparränta på 0,8%, och all avkastning är skattefri. Det motsvarar 1% sparränta hos andra banker. Dessutom är det tryggt eftersom en myndighet inte kan gå i konkurs på skattemedel från medborgarna. Risken för att hela Sverige slutar att betala skatt är låg eller hur?

Som privatperson eller företag så kan du betala in ett större belopp än vad du är skyldig, överskottet får du ränta på.

Skattekonto som sparkonto?

Skattefri avkastning

På skattekontot behöver du inte betala skatt, utan all ränta kan tas ut eller användas till nästa års skatteinbetalning. Väljer du ett sparkonto från en mindre bank så får du fortfarande bättre sparränta än Skattekontot, trots skattesatsen på 30%. Det återstår att se om politkerna vill ändra skatten på sparande så att mer långsiktigt sparande ersätts med kortsiktigt lånande av pengar. I  Sverige har vi sedan 1990-talet lånat pengar till hus, konsumtion och bilar. Genomsnittssvensken har under 10 000 kr på buffertkonton, vilket får anses som en låg buffert om du har en familj med barn.

I Dagens Industri kommenterade Magdalena Andersson att hon tänker se till att ta bort sparräntanskattekonton. Hon menar att Skatteverket inte ska agera bank utan vara en myndighet som ser till att skatten kommer in. Hon menar vidare att SKV måste betala för de pengar som kommer in i myndighetens balansräkning.

Stefan Ingves ser ut att fortsätta pressa ned reporäntan, han vill se att bankerna tvingas ta ut en negativ sparränta, även så kallad minusränta, som gör att spararna flyttar sina pengar till kontanter. Antagligen är effekten man vill få ut konsumtion som gynnar skatten och samhällsekonomin i stort. Det värsta Riksabanken vet är antagligen pengar som bara ”ligger och samlar damm”. Pengar måste röra på sig annars utlöses inte avgifter och skatter. Moms är nämligen en skatt som privatpersoner måste betala på all sin konsumtion av mat, el, bensin och nöjen. Företagen däremot betalar sina kostnader innan skatt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *