Börsen faller och många väljer sparkontot

Av | januari 27, 2016

Sedan april 2015 har börsen fallit med 30% och många sparare är oroliga. De privatpersoner som har innehav i fonder eller aktier har börjat sälja av för att inte förlora pengar, endel tar hem vinster.

När börsen går ner så här mycket så raderas ofta flera års avkastning ut under en kort tid. De som var med 2008 minns att börsen och många aktier föll 40-70% från toppen 2007. Många placerare vill helt enkelt undvika de förlusterna igen. Att ta hem lite vinst är inte fel. Är du långsiktig i ditt sparande så behöver du inte göra så mycket, utan snarare köpa fler fonder och aktier vid botten. Men då gäller det att du inte behöver pengarna på 5-10 år.

Sparkonto eller kort räntefond?

Sparkonton har blivit populärt igen, speciellt nischbanker som erbjuder en bättre sparränta än de traditionella storbankerna. Anledningen till att sparkonton är heta beror på att de långa räntefonderna har tagit ordentligt med stryk och fallit i värde. Det beror på att amerikanska centralbanken FED har börjat höja räntan i USA. Det signalerar att långräntan är på väg upp och då ökar risken för investerarna. Även korta räntefonder har varit skakiga under hösten och början av året, och det är inte säkert att samma goda avkastning på 1-2% är lika säkra längre. Nischbankerna erbjuder en hög sparränta på 3-10% beroende på om du väljer fast eller rörligt ränta. Nackdelen är att du inte får någon insättningsgaranti, något som många överser då risken även har blivit höga i räntefonder och börsen i allmänhet.

sparande när börsen faller

Se upp med vissa tillgångar

Obligationer är heller inget att rekommendera då det råder bubbelvarning i den tillgången. Du får betala för att få placera pengar i statsobligationer, det har aldrig hänt historiskt! Skulle därför reporäntan börja stiga så kommer den bubblan spricka och följderna kan bli katastrofala för det finansiella systemet med krasch i både bostadsmarknaden och börsen runt om i världen. Många privatpersoner lever än i dag med skuldsanering eftersom de var överbelånade under fastighetskrisen 1990-1994 då reporäntan ökade till 500%. Var försiktiga och planera er privatekonomi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *