Skattekonto ger idag en ränta på 0,56%

skattekonto som sparkonto

Den vanliga sparräntan på bankernas sparkonton är riktigt dålig och den lär inte bli bättre heller med alla pågående räntesänkningar. Det är faktiskt så att räntan på ditt skattekonto hos Skatteverket är bättre än sparräntan hos de traditionella bankerna. Inlåningsräntan är 0,56% och då ska vi komma ihåg att räntan på pengarna är skattefria.

Många vet inte att du kan sätta in och ta ut pengar på skattekontot precis som du vill. Dessutom är det tryggt att ha pengarna hos Skatteverket, myndigheten lär ju inte gå i konkurs som banker riskerar att göra vid finansiella kriser.

Fler som har uppmärksammat att skattekontot kan användas som ett sparkonto är Claes Hemberg på Avanza som skrivit ett inlägg här. Han säger dock att Spiltan Räntefond är att föredra om du har ett investeringssparkonto då fonden ger ca 1,5% i sparränta om året.

Det är ändå intressant att reporäntan har blivit så låg och att bankerna har sänkt sina inlåningsräntor så pass mycket att Skatteverkets skattekonto till och med börjar se attraktivt för privatpersoner och företagare. De som fortfarande kan erbjuda en hög sparränta är nischbankerna och kreditinstituten som har sparkonton på 5-6,5% ränta om året. Men då gäller inte insättningsgarantin, så du bör vara medveten den högre risken. Dock får du betalat för den med en bättre sparränta än om du skulle spara på Swedbank eller Handelsbanken till exempel. Lista på vilka aktörer som erbjuder bäst sparränta hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *