Kontosparande gör att du förlorar pengar

Av | januari 19, 2017

I år fortsätter kontosparande att öka, enligt en ny analys från SBAB så har 107 miljarder kronor försvunnit när svenskar valt sparkontot hos storbanker.

I analysen framgår att sparkapitalet har ökat med 10% per år, vilket bra mycket snabbare än vad BNP har växt. Aktiesparande har endast växt med 6% och lönerna med 4%. Det är antagligen mycket psykologi från 2008 krisen som gör att folk sparar i så stora mängder. SBAB tror att det är svenskarnas ”lathet och okunskap” som ligger bakom.

Är det svårt att öppna konto?

Kan det vara på grund av svårigheten med att öppna nytt sparkonto? Nej, idag kan du enkelt jämföra och öppna konto direkt på nätet. Det tar normalt 5 minuter, det viktiga är att du bestämmer dig för vilken servicenivå och risk du vill ha på ditt sparande. Gillar du inte risk så ska du välja insättningsgaranti, vill du ha lite mer i sparränta så kan du välja nischbanker som erbjuder upp till 6,5% sparränta och 10% när du binder dina pengar.

Komma igång med sparande

Om du är en av dem som har noll i ränta på ditt konto så bör du fundera på att flytta pengara. Om du inte har några pengar att föra över så är det dags att börja spara! Försök lägga undan 5-10% per månad så blir beloppet stort med tiden. Sparar du mer än 10.000 kronor så har du mer i buffert än de flesta svenskar. För att komma igång med sparande kan du läsa den här artikeln.

Är det krånligt att byta bank?

Nej, det är inte svårt. Du kan enkelt öppna konto hos en annan bank och göra en transaktion. Ofta behöver du ett transaktionskonto kvar hos din gamla bank så att du kan flytta lönen eller en gåva till sparkontot. De bästa sparräntorna finns hos inlåningsföretag som expanderar. Kreditbolag är ett exempel på ett sådant företag, de växer i Europa och startar nya verksamheten som avkastar högre än 15% per år. Därför kan de låna ut pengar till dig för 5-6% ränta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *