Nu är inflationen här igen

Av | februari 14, 2017

inflation är en typ av skatt

Riksbanken har efter sex år kommit i mål med inflationen på 2%. Detta innebär att det blir en dålig affär att ha pengar parkerade på sparkonton som ger under 2% i sparränta. Det betyder också att de som äger sina bostäder och har bolån blir vinnare då det totala lånet minskar med två procent per år.

Har du ett sparande på ett konto under två procent så bör du leta dig till tillgångar som ger en bättre avkastning. Kreditbolag kan ge högre sparräntor om du är villig att skippa insättningsgaranti. Du kan också välja aktier eller fonder, men då är det bra att känna till att börsen är högt värderad.

Höjer de sparräntan nu?

Nej, bankerna kommer inte att höja sina sparräntor. Istället så kommer boräntan prioriteras eftersom man då ökar marginalen mellan inlåning och utlåning. Bankerna kommer inte behöva ditt sparkapital för utlåning, då man lånar in från Riksbanken gratis (negativ styrränta). Om inflationen stannar på 2% så kommer det dröja många år innan ledningen väljer att höja räntor på konton.

Skulle det däremot bli finanskris och kapital försvinner i bankernas balansräkning så kan vi räkna med att bankerna ökar sin sparränta för att attrahera in kapital. Men då har risken också ökat för privatsparare.

Nu när inflationen är kring 2% så är det på tiden att du som klok sparare börjar jämföra sparkonton och flyttar pengar. Har du pengar stående på konton som ger noll procent så går du back -2% per år.

Jämför de bästa räntorna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *