Efter semester ser många över sitt sparande

Av | augusti 12, 2016

Nu är semestertider slut för många och jobb samt skolstart har börjat. Efter semestern brukar pengarna vara slut på sparkontot. För vissa har nöjena sprungit iväg så att kassan är helt tom, andra har fortfarande sparpengar att placera.

Det är efter sommaren som folk börjar planera nästa års resor och nöjen, redan nu lägger många budgeten för nästa år och börjar spara pengar på sparkonto med bra sparränta.

Räntorna är rekordlåga och det är svårt att få avkastning på sitt kapital. Fundera därför på om du ska binda pengarna fram till nästa semester, du brukar nämligen få bättre sparränta på fasträntekonton. Annars kan du välja konton och banker som har en rörlig ränta, så kan du fritt sätta in eller ta ut pengar. Dessa konton omfattas däremot inte av insättningsgaranti och det finns ofta mini- och maxbelopp. Läs mer på inlåningsföretagens hemsidor, där du även hittar aktuell sparränta.

Just nu är börsen högt värderad, det samlade P/E-talet är högre än det normala. Likaså är reporäntan låg vilket har drivit upp priser på aktier, obligationer och fastigheter. Vi lever därför i en tid där du mest gynnas av att låna pengar billigt, men den festen kan inte hålla på hur länge som helst. Därför gör du klokt i att ha en buffert i din privatekonomi ifall vi får en ekonomisk kollaps när bankerna börjar höja sina inlåningsräntor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *