Svenskar har världens största skulder

Svenska befolkningen har en mycket hög skuldsättning, faktum är att hela Norden ligger högt i världsrankingen. Sverige har störst skulder i relation till vår BNP (vad vårt land producerar). Detta är såklart inte hållbart i längden och det krävs att svenska politiker agerar i frågan. I dag finns flera åtgärder som stimulerar folket att låna pengar, till exempel ett 30% ränteavdrag som gör att du får tillbaka 30% av din skatt på lönen. De med stora lån tjänar alltså stora pengar på avdraget ifall man har inkomst av tjänst. Sverige har ökat sin skuldsättning med 18 procent av BNP sedan 2007. Vilket är en oroligt snabb tillväxttakt av skulder.

 

svenskar och skulder

Stimulera sparande?

Frågan om varför staten inte uppmuntrar sparande dyker självklart upp. Svaret är att kredittillväxt kortsiktigt skapar jobb och välstånd, problemet är när skulderna utgör en alldeles för stor andel i förhållande till tillgångarna (bostäder) och intäkterna (löner). Därför vore det mycket klokt at svenskarna att börja spara pengar som en buffert ifall räntorna går upp på skuldberget. Många har vant sig att leva med låga räntor och konsumera för överskottet istället för att spara. Ett bra val är att placera pengar på det sparkonto som har bästa sparräntan. Får du en avkastning på 4-6% så tjänar du till och med pengar, förutom att bevara ditt kapital. Kom dock ihåg att i en värld där allt handlar om att låna pengar så får du räkna med en höjd risk i ditt sparande. De flesta sparkonton har till exempel ingen insättningsgaranti, så du måste välja mellan en hög sparränta till mer risk eller ingen ränta med låg risk.

Det är högst troligt att staten och politikerna kommer att göra något åt skuldsättningen. Det har redan börjat visa sig i amorteringskrav på 1-2% för alla nya lån hos bankerna. Effekterna med åtstramningar kommer visa sig i samhällsekonomin som kommer att sakta ner kommande år. Värst får det medelklassen som får höjda skatter och måste avlägga en större del av sin lön varje månad till samhället. Trenden är densamma i hela västvärlden idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *