Har du koll på pengarna?

Varje år ger Konsumentverket ut en broschyr som heter Koll på pengarna. Guiden tar upp ett hushålls kostnader och tipsar om hur du ska få pengarna att räcka till varje månad.

Det är vanligt att man som privatperson konsumerar alldeles för mycket i förhållande till vilken inkomst man har. Tyvärr leder detta beteende till stress och ekonomisk familjekris när skulderna blir stora och räntekostnaderna äter upp pengarna. Typiska kostnader som tar mycket kapital är bilar (bilreparation, bensin, skatter osv), försäkringar (bostadsförsäkring, bilförsäkring, livförsäkring) och elektronik (TV, dator, högtalarsystem osv).

Levnadsstandarden är ibland mycket högre än vad den egna ekonomin tillåter. Det är därför TV-program som Lyxfällan har blivit så populära. Privatekonomi och hur du ska hushålla med pengar lär man sig inte i skolan, utan vid matbordet hemma. Med Konsumentverkets guide kan du själv jämföra dina egna kostnader och sätta upp en vettig budget för framtiden.

Bli bättre på att spara

Många önskar att de kunde bli bättre på att spara pengar. Det jobbigaste är dock att börja, så försök lägga undan 100-500 kr varje månad. Förslagsvis kan du placera pengarna i en lågsiktig aktiefond eller på något av de sparkonton som har bäst sparränta.

Genom att välja att aktivt spara pengar för framtiden får du en buffert ifall något oväntat händer. En pengabuffert skapar en trygghet i vardagen som gör att du kan slappna av. Kan du inte öka din inkomst så kan du alltid minska dina kostnader, skillnaden där emellan bli vinsten som du kan välja att konsumera eller spara. Allt sparande är egentligen en uppskjuten belöning, där du bör placera pengarna med bra sparränta för bästa resultat. Avkastningen ökar varje år med ränta på ränta effekten. Så kom ihåg att flytta pengarna från ditt lönekonto till sparkonton som ger en bra ränta.

Och kom ihåg, det är lättare att leta fel än att prova och riskera ett misslyckande. Det krävs mod för att hoppas på något bättre. Våga hoppas på en bättre privatekonomi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *