Om du brukar månadsspara i aktier eller på sparkonto så är det ibland läge att spara 100% i den ena eller andra tillgången. Om börsen är orolig så är det många som väljer att sluta med sitt sparande i sin ISK eller kapitalförsäkring. Bör man fortsätta spara på ett sparkonto med 0,80% ränta eller bör man placera över börsen och hoppas på 7% ränta per år över tid?
Oavsett om börsen är orolig eller inte så är ett månadssparande en bra idé på börsen. Snittet brukar bli bra över tid och du slipper den mentala effekten av att försöka timea marknaden. Du köper när börsen är hög och du köper när den är låg. Det blir alltså sparhorisonten som bestämmer hur du väljer att spara. Idag finns det däremot sparkonton med bästa sparräntan på 6,5% rörlig just nu vilket inte är fel. Har du en sådan bra ränta så blir det svårare att säga nej till kontot, men då får du i gengäld ingen insättningsgaranti, så visst finns det risk ändå.
När ska du använda pengarna?
Om du ska använda dina sparpengar redan i år eller nästa år så är sparkontot det ändå bra valet. Du riskerar inte ditt kapital ska bli mindre när du ska ta ut pengarna. Sparar du på längre sikt 5-10 år så är aktier i investmentbolag eller en passivt förvaltad aktieindexfond att föredra. När du sparar på sikt så behöver du tänka på avgifterna i form av förvaltningsavgift, därför lämpar sig investmentbolag bättre än sverigefonder eller globalfonder (där avgiften ofta är 1-2%). På tio år så är en avgift på 2% lika med 20%. Det vill säga du har förlorat 20% värdeökning i avgifter, inte bra då det är svårt nog att få en bra avkastning på börsen.
Hur börjar man spara?
Det bästa är att använda autogiro från ditt lönekonto så pengarna flyttas till sparkontot direkt. På det sättet går du inte miste om sparräntan på dina pengar. Annars finns risken att du konsumerar upp ditt kapital. Pengar jobbar ju som välkänt är bättre i tillgångar som växer. Aktier i kvalitativa företag är en bra investering. För att få loss pengar dit är det bra att börja sälja prylar hemma, eller att ta ett extrajobb någon gång i månaden. Allt för att öka ditt sparkapital. Läs mer om hur du sparar pengar.